Tatán edzőtáboroztak játékvezetőink

A 2023/24-es szezonra való felkészülés jegyében a Csongrád-Csanád megyei játékvezetők 3 napra edzőtáborba vonultak, a helyszín ezúttal a Tatai Olimpiai Központ volt. Július 28-29-30-án ismerős helyszínre tértek vissza a sporik, pár évvel korábban szintén itt készültek fel az új bajnokság kihívásaira.

Pénteken 10 órakor Kalmár László JB elnök nyitotta meg az eseményt, majd Szekeres Károly alelnök ismertette a táborozással kapcsolatos elvárásokat. Ezt követően a szakmáé lett a főszerep, 5 külön csoportban dolgoztak fel klipeket a játékvezetők. A klipekkel kapcsolatos konklúziókat, illetve az UEFA állásfoglalásait a kiadós ebéd után az 5 csoportvezető közreműködésével Borbás Bottyán, megyei instruktor ismertette. Szünet után ismét külön csoportokban dolgoztak a sporik, újabb klipek elemzésével igyekeztek az álláspontjaikat érvényesíteni, ütköztetni.

Az első nap szakmai részének zárásával indulhatott a készülődés a késő délutáni fizikai felmérőre. A hely adottságaiból adódóan messzire nem kellett menni, csupán le kellett sétálni a sportpályára. A szokásoknak megfelelően a rövid távval kezdtek a játékvezetők, majd következett az intervall futás, sorban a talent, a megye I-es, megye II-es és megye III-as jelentkezőkkel. A fizikai teszt után következhetett a megérdemelt vacsora, majd a szabad program. Volt, aki hamar a szobájába vonult, de bőven akadtak olyanok is, akik késő estig beszélgettek, kártyáztak, szórakoztak.

A szombati reggeli után az előző napi – második – csoportos foglalkozás kiértékelésére került sor. A megoldásokat ezúttal is közösen beszélték át a résztvevők Aczél Tibor, országos kerettagú asszisztens vezérletével. Kis szünet után került sor a videós tesztre, majd ezt követően adtak számot a játékvezetők az elméleti tudásukról; következett az elméleti teszt.

Ezután fotózáson vettek részt a játékvezetők, ahol csoportos és egyéni fényképek is készültek. Az ebédet követően kezdetét vette a közös edzőtáborozás, ugyanis megérkezett Komárom-Esztergom vármegye játékvezetői csapata is Tatára. Az első közös program egy neves meglepetésvendéggel indult, Király Gábor, 108-szoros válogatott kapusunk tette tiszteletét az Olimpiai Központban. Bemutatását követően felállva, vastapssal köszöntötték őt a teremeben helyet foglalók. Hosszasan mesélt az ő és a játékvezetők közötti kapcsolatáról, érdekesebbnél-érdekesebb sztorikat osztott meg a közönséggel. Az előadás végén készséggel állt rendelkezésre 1-1 fotó erejéig.

Szünet után Juhász Dávid, Komárom-Esztergom országos kerettagú játékvezetője tartott érdekes előadást nyilvánvaló gólhelyzet és ígéretes helyzet témakörben. Őt követte Kakuk Szabolcs, Csongrád-Csanád országos kerettagú játékvezetője, aki az életbe lépő szabályváltozásokat ismertette részletesen.

Ha már közös edzőtáborozás; miért ne fociznánk egyet? – gondolták a sporik, és 6 csapat (3 Komárom, 3 Csongrád) részvételével lebonyolítottak egy minitornát. Borongós időben, de annál jobb kedvvel vetették bele magukat a srácok a küzdelmekbe, ahol a döntőben egy csongrádi és egy komáromi együttes mérte össze erejét; büntetőkkel a „hazaiak” bizonyultak jobbnak.

A tartalmas és hosszú nap után következhetett a vacsora, melyet szabad program követett, ami ugyanolyan jó hangulatban telt, mint az előző napi, immár Komárommal közösen.

A Játékvezetői Bizottság elnökségének tagjai éjszakába nyúlóan egyeztettek az előttünk álló szezonról, és összeállították a 2023/24-es szezon kerettervezetét.

Másnap – a reggelit követően – ismét kiscsoportokban dolgoztak a játékvezetők, újabb klipeket elemeztek, melyek megoldásait ezúttal Szekeres Károly ismertette a délelőtt folyamán. A kiértékelés után Borbás Bottyán vette át a szót, aki az elméleti tesztben legtöbbször elhibázott kérdéseket mutatta meg a játékvezetőknek, és beszélték át a miérteket. Ezt követően megtudhatták a sporik, hogy milyen eredménnyel zárták a videós és elméleti tesztet.

A tábor vége felé érkezve Kalmár László megköszönte a résztvevők hozzáállását, magatartását, majd következett a kerethirdetés. Kiss Dávidnak, Kiss Márkónak, Laukó Tamásnak és Lénárd Máténak gratulálunk az osztályváltáshoz!

Tartalmas, izgalmas 3 napot zártak a Csongrád-Csanád vármegyei játékvezetők Tatán.

Kezdődhet a szezon, amihez mindenkinek sikeres, élményekkel teli és sérülésmentes szezont kívánunk!

Fotók: Hagymási Bence