Játékvezetőink testközelből VI.

“Nagy élmény volt még a Sípmester Fesztiválokon való részvétel, az elején játékosként, manapság – az akkori edző invitálására – technikai vezetőként segítem a Csongrád megyei játékvezetői válogatottat.”

Fodor Lajos – Asszisztensi keret

Lajos 1964 nyarán látta meg a napvilágot Szeged városában. Munkaidejét 27 éve egy élelmiszerüzlet alkalmazottjaként, majd az elmúlt 3 évben vezetőjeként tölti. Hobbijának gyümölcsét nagyon sok megyei és megyén kívüli játékvezető kollégája megízlelhette (szó szerint).

Egy játékvezető életében jó, ha van “háttérstáb”, mesélj róluk!

Egy 25  éves egyetemista lány büszke édesapja vagyok. Boldog párkapcsolatban élek, és szerencsére a párom maximálisan segíti és támogatja a játékvezetői tevékenységemet.

Fodor Lajos a SZEOL pályán

Ahogy már a bevezetőben is említettem, több kolléga is kedveli a hobbidat, csillogó szemekkel mesélnek Lajos pincéjéről, fejtsd ki kérlek, mivel foglalod el magad szabad óraidban?

A kertészkedés mindig nagy szerepet játszott az életemben, és a házunk nagy kertjének lehetőségeit kihasználva különböző gyümölcsök termesztésével foglalkozom, ezek közül is a szőlő a kedvencem, melynek a nedűje a legjobb vendégváró és marasztaló a meccsek utáni összejöveteleken.

Hogyan kerültél a síp “rosszabbik” oldalára?

Több mint 15 évig futballoztam, ezután az edzősködésbe is belekóstoltam. Egy zákányszéki téli teremtornán ragadtam először sípot, és az egyik meccs közben egy játékos szájából elhangzott mondat ösztönzött arra, hogy elvégezzem a játékvezetői vizsgát. Ez a szófordulat a következő volt:”Ne fütyüljél, neked nincs játékvezetői vizsgád!”

A játékvezetői pályafutásom elkezdését ezen kívül még két személy, nevezetesen Varga Sándor és Bánóczki Sándor szavainak köszönhetem, akik a mai napig érvényes, hasznos útravalóval láttak el.

Futballistaként és edzőként milyen szemmel nézted a játékvezetők ténykedését?

Kritikus szemmel néztem őket, aránylag sportszerűen vettem tudomásul az ítéleteket. Egyszer “pattant el a húr”, ennek következménye az egyetlen kiállításom (nem kell erőszakos cselekedetre gondolni, csupán egy bedobásnál szóval kifejeztem eltérő véleményemet). Az asszisztens jelzésére Kispál Róbert, aki már akkor is jó barátom volt, ki kellett állítson.

Pályád kezdetén milyen célt tűztél ki a játékvezetéssel kapcsolatban?

2002-ben vizsgáztam, célként ekkor megfogalmaztam magamnak, hogy jussak minél feljebb e szakmában. A labdarúgás után ismét olyan közösségbe kerültem, ahol maximálisan jól éreztem magam, ez egy nagy család. Büszkén mondhatom, hogy a “késői” kezdés ellenére is 13-14 NB3-as asszisztálás, illetve nagyon sok megyei működés van a hátam mögött. Utólag visszagondolva, kihoztam belőle eddig, amit lehetett, de remélem, van még hátra pár jó évem.

Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt évek során nagyon sok pozitív élmény ért a pályán vagy az oldalvonal mentén, megosztanál velünk egyet-kettőt?

Szerencsére nagyon sok van. Volt egy mérkőzés, ahol két női asszisztensem volt, a mérkőzés során a játékosok és a nézők is „kóstolgatták” a fiatal hölgyeket, legjobb tudásom szerint igyekeztem kezelni a helyzetet. Mérkőzés befejeztével, az öltözőbe menet a lányok vállára tettem a kezemet, és megkérdeztem tőlük, hogy hogy’ érezték magukat, erre a válasz kapásból az volt, hogy biztonságban!

Nagy élmény volt még a Sípmester Fesztiválokon való részvétel, az elején játékosként, manapság – az akkori edző invitálására – technikai vezetőként segítem a Csongrád megyei játékvezetői válogatottat. Ezen évek során kétszer is a negyedik helyet értük el, először játékosként, utána a 10. ilyen összejövetelen már az edzői stáb tagjaként.

Ha már szóba került a Sípmester fesztivál, 2021-ben Csongrád megye lesz a házigazda, van valami különleges célkitűzés?

Az idei részvétel során nem tettük magasra a mércét, ettől csak jobb lesz! Legjobb nyolcba kerülés a cél, illetve a legfontosabb, hogy jó házigazdái legyünk a rendezvénynek!

Fiatalabb kollégáknak mit tanácsolsz?

Legfontosabbnak tartom, hogy elhivatottságot érezzenek a szakma iránt. Ezen a területen sajnos elkerülhetetlen, hogy kudarcélményeket szerezzen az ember, de nem szabad elkeseredni, minden hibából tanulni kell.

Személyes tapasztalataim alapján mindezek mellett elengedhetetlen hogy kitartóak legyünk abban, amit szeretünk csinálni.

Kedvenc magyar és külföldi csapat?

Nagyon sokan tudják, hogy itthon az Újpest a favorit, külföldi a ’84 es Nottingham Forest, illetve a Maradona és Careca idejéből a Napoli, amely csapatot mai napig figyelemmel követem.

Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk e sorokat!

Lajost az előző év végén a Játékvezetői Bizottság Elnöksége a Játékvezetői
Válogatottért végzett több éves, önzetlen munkájáért egy különdíjjal
ismerte le!

Megosztás:


There is no ads to display, Please add some