Játékvezetőink testközelből I.

Az elkövetkezendő időszakban bemutatunk egy-egy Csongrád megyei sípmestert. Betekinthetünk  – többek között a hétköznapjaikba, megtudhatjuk, hogyan választották ezt a „mesterséget”, és mesélnek vidám és kevésbé vidám eseményekről is a futballpálya környékéről.

Barta Norbert István – Megye I.

Norbi Hódmezővásárhelyen született, hamarosan betölti a 33-at. Mindene a labdarúgás, a játékvezetés megszállottja. Cikkünkből kiderül, hány féle játékvezetői szereléssel rendelkezik, mi köze van a vadászathoz, és mesél kisfiáról is.

Szia Norbi! Jókor kereslek?

Persze, most végeztem a munkával, indulok haza.

Mivel foglalkozol?

Tűzálló anyagokat gyártunk egy hatalmas üzemben.

Mesélj nekünk, kérlek, hogy kapcsolódtál be a játékvezetők világába!

2010-ben Buksi bácsi (Gera Imre) hatására vizsgáztam le, de nem egyedül, ugyanis az akkori kispályás csapatunkból 5-en is affinitást éreztünk aziránt, hogy elvégezzük a tanfolyamot. Azóta a mindennapjaim szerves része a „bíráskodás”. Így visszagondolva nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy beadtam a derekam, rengeteg ismerőst, barátot és élményt szereztem ez idő alatt.

Legjobb, legkedvesebb élményed a pálya környékéről?

Konkrét ilyet nem tudok kiemelni, nekem minden meccs élmény, amikor a barátokkal megyünk mérkőzésre. A lényeg, hogy jól sikerüljön, és jól érezzük magunkat!

Legrosszabb?

Szerencsére ebből nincs sok, viszont ha egyet ki kell emelnem, akkor az az ominózus Szentes-Csongrád sorsdöntő találkozó volt, ahol asszisztensként tevékenykedtem. Sokan tudják, mi történt a mérkőzés végén, maradjunk annyiban, hogy nem volt egyszerű elhagyni a létesítményt. Azonban úgy gondolom, hogy ez a megyei labdarúgásban – sajnos vagy nem sajnos, de – benne van. Emberek vagyunk, mi is hibázunk, ahogyan a csapatokban a támadók, védők és kapusok is. Így kerek a történet. Természetesen a hibákra nem vagyunk büszkék, igyekszünk ezeket megvitatni a mérkőzés végén vagy a továbbképzéseken, hogy tanulhassunk a történtekből.

Norbiról köztudott, hogy külön táskát tart fent a játékvezetői mezgyűjteményének. Több mezt is saját költségén szerzett be annak érdekében, hogy minden egyes mérkőzésen egységes legyen a játékvezetői hármas.

Hogy jött ez a „mezmánia”?

Igazából egyik jött a másik után, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy tele vagyok mezzel. Jelenleg 5 különböző színű mezem van. Természetesen a sportszárakból nem 1-1 darab áll rendelkezésemre, hanem 3-3 annak érdekében, hogy a mérkőzésen közreműködő kollégáimmal legalább egységes képet fessünk, ha már vezetni nem tudunk (nevet).

Ha nem tévedek, imádsz kijárni a természetbe és vadászni.

Nem tévedsz, ez pontosan így van. 14 éves korom óta járok ki az erdőbe, 18 éves korom óta vagyok hivatalos vadász. Szakmámból adódóan szeretem a természetet, ezért is szeretek vadászni, kint ki lehet kapcsolni, elfelejt az ember mindent.

Mesélj kicsit a kisfiadról, Zsombiról!

Zsombi a mindenem, rengeteg közös programot szervezünk. Amikor csak tudunk, együtt vagyunk. Kacérkodik már a játékvezetéssel, néha otthon ki is állít (nevet).

Melyik a kedvenc magyar, illetve külföldi csapatod?

A Ferencváros és a Real Madrid.

Játékvezető?

Szabó Zsolt és Collina.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál, további sikeres pályafutást kívánunk!

Én köszönöm a lehetőséget! Hajrá, Csongrád Megye !

Ha kedvet kaptál, és szeretnéd magad kipróbálni játékvezetőként, jelentkezz a januárban induló tanfolyamunkra! További részletek: www.jatekveztoleszek.hu