Alapfokú akadémiai felvételi

Megyénkből Virág András Barnabás játékvezető és Juhász Szabolcs Olivér játékvezető asszisztens nyert felvételt az Alapfokú Akadémiára.

Barnival már készítettünk egy villáminterjút az NB III-as debütálás után, most viszont kicsit bővebben mutatjuk be őt.

(http://csongradjb.hu/virag-andras-barnabas-az-nbiii-ban/)

Kezdjük az alapoknál, mesélj pár szót magadról!

Szegeden születtem, egyetemi tanulmányaim megkezdéséig itt is tanultam. Jelenleg a műszaki egyetemen vagyok végzős hallgató. Gyerekként a Tisza Volán SC játékosa voltam, itt ismerkedtem meg a labdarúgással. Még fociztam, mikor úgy döntöttem, játékvezető leszek. 

Milyen különbséget látsz egy megyei és NBIII-as mérkőzés között?

Röviden: gyorsabb az egész. Jobban lehet olvasni előre a játékot, viszont fejben leterhelőbb tud lenni, mert többet és gyorsabban is kell döntést hozni, mint egy megyei meccsen. 

Jó ideje Talent csoport tagja is vagy, mesélj erről pár szót!

2014. óta vagyok játékvezető és rögtön jelentkeztem is a talent csoportba. Itt tanultam meg igazán az alapokat, és a mentoraim segítségével folyamatosan tudtam fejlődni. 

Mikor és hogyan szereztél tudomást, hogy jelölt vagy?

Éppen a Balatonon nyaraltam a barátaimmal, és délutáni/esti órákban keresett megyénk elnöke, Kalmár László. Tudtam, hogy az akadémiával lesz kapcsolatos, amint megláttam, hogy keresett, hívtam is vissza, ekkor tudtam meg, hogy jelölve lettem – első megkönnyebbülés megvolt, többiek azt mondták, rég láttak ilyen boldognak.

Ünneplés volt aznap este?

Inkább csak egy koccintás a jelölésre, és ennyivel letudtam.  10 nap múlva volt a felvételi, így arra kellett készülni, ilyenkor már a nagyobb ünneplések nem férnek bele. 

A felvételit sikerrel teljesítetted bekerültél az akadémiára, de mit is kell tudni az alapfokú akadémiáról?

Sokrétű. A játékvezető összes képességét fejlesztik, röviden így tudnám összefoglalni. Számomra eddig az akadémia adta a legnagyobb fejlődést játékvezetés terén. Itt tudtam a legtöbbet tanulni, amit be tudtam építeni nem csak a játékvezetésbe, hanem az élet minden területére. 

Tudnál ilyenre példát mondani?

Pl.: konfliktuskezelés vagy táplálkozási tanácsok. Szerintem egy meccs nem 90 percből áll. Az élet minden területén erre a 90 percre készülünk az egész héten, azzal, hogyan táplálkozunk, mikor edzünk, vagy éppen mi a helyzet a magánéletedben. 

Milyen volt az első akadémiai hétvége?

Nekem nem ez volt az első összetartásom, így azért sokkal könnyebb volt. Ugyanazzal a lelkesedéssel és pici drukkal érkeztem meg, mint az első összetartásra, ez a része nem változott, talán már nem izgultam annyira, ami még előnyömre válhat. 

Mi volt a program/menetrend?

Beérkeztünk, regisztráció, mérlegelés és rögtön gyakorlati foglalkozás, majd megnyitó előadás, melyet Hanacsek Attila Elnök Úr tartott. A délután további rézében Havanecz Krisztián Országos Edző tartott interaktív, kiváló előadást edzésterv és étkezési tanácsok témakörben. Utána következett a gyakorlati foglalkozás egyéni kiértékelése. Itt Solymosi Péter NBI-es játékvezető és Havanecz Krisztián Országos Edző segítségével került kiértékelésre minden játékvezető működése. A szombati napon délelőtt az elméleti és videós teszt írása következett, és Solymosi Péter tartott egy színvonalas előadást. Délután közös meccsnézésre mentünk, ahol csoportokban kellett feldolgoznunk a mérkőzés adott témaköreit, és vasárnap pedig prezentálni kellett ezeket mindenki előtt. A mérkőzést követően még egy interaktív előadás következett a testiépség védelméről, Birincsik József Ellenőr Úrtól, ezután láttunk neki a mérkőzés önálló csoportos feldolgozásának az esti órákban. Vasárnap a szombati mérkőzés kivágott jeleneteinek prezentálása történt, ezeket beszéltük meg közösen. Ebéd után következett a zárás, amelyet Vavika Ferenc Ellenőr Úr tartott. 

Mik a tapasztalataid így utólag a hétvégéről?

Profi szervezés és kiváló szakmai felkészültség, így lehetne leírni egy mondatban a hétvégét. Mindig van miben fejlődni, most is kaptam jó tippeket, mint minden egyes alkalommal az NBI-es játékvezetőktől és ellenőrtöktől is egyaránt, amit majd szeretnék beépíteni a pályán nyújtott teljesítményembe. Profi edzők állnak mögöttünk, az ő munkájukat sem szabad elfeledni, így áll össze a teljes kép. Mindenki a maga szakterületéről a legjobbat nyújtotta, így most már csak nekünk, tanulóknak kell beépíteni az ott halottakat, és a legjobbunkat nyújtani és továbbfejlődni. 

Megünnepelted-e a felvételt?

Majd szezon után, most az őszi féléven van a hangsúly, hogy minél jobban sikerüljön, és a meccsekre szeretnék koncentrálni. 

Beszéltünk a talent csoportról, mondj pár bíztató szót, egy két történetet a feltörekvő tehetségeknek?

Legyetek kitartóak, és ne adjátok fel soha! Régebben az egyik akadémiai összetartás után az egyik kollégának autójának fényszórója égve maradt és lemerült az akkumulátora 3 nap alatt. Csapatként ott maradtunk és megpróbáltuk betolni az autóját, de sajnos nem jött össze, pedig tettünk pár kört a parkolóban. Bikakábel nem volt senkinél, és a legközelebbi benzinkút, ahol tudtunk szerezni 30 kilométerre volt.  1-2 órával hosszabb lett a zárás, mire megoldottuk közösen a „extra” feladatot. Ez is mutatja, milyen jó kis közösség van az akadémián, ahol egymás barátai vagyunk, és ott segítünk, ahol tudunk! Remélem, nektek is lesz lehetőségetek ezt megtapasztalni majd az akadémián. 

Szabi is debütált már az NBIII-ban (http://csongradjb.hu/ujabb-csongrad-csanad-megyei-kollega-az-nbiii-ban/), az akadémiával kapcsolatban őt is meginterjúvoltuk, elmesélte a tapasztalatait.

Mikor és hogyan szereztél tudomást, hogy jelölt vagy?

Először a nyári edzőtábor előtt, Kalmár László Elnök Úrtól értesültem róla, hogy idén is indul alapfokú játékvezetői akadémiai az MLSZ szervezésében, melyre a jelöltek között vagyok. Az elnökség részéről az volt a feltétele a jelölésnek, hogy a nyári edzőtáborban sikeresen kell abszolválnom a talent fizikai felmérőt és az elméleti tesztet hibátlanul kell megírnom, akkor fognak jelölni az akadémiára. Szerencsére mindkét tesztet sikeresen teljesítettem az edzőtáborban, és így vártam az elnökség döntését, hogy azon négy fő között szerepelek-e, akik mehetnek majd az augusztus 19-i akadémiai válogatóra, amelyre mint 2. számú játékvezetőasszisztenst jelöltek.   

Mit kell tudni az alapfokú akadémiáról?

Minden megyének és Budapestnek jelölnie kell 2 játékvezetőt és 2 játékvezető asszisztenst, akiknek részt kell venni egy felvételi napon, mely során felmérik a fizikai és szellemi felkészültégüket. Az alapfokú akadémián nekünk asszisztenseknek a fizikai felmérő mellett teljesítenünk kellett egy lestesztet, egy leshatárfelvétel tesztet, valamint egy mozgáskoordinációs tesztet. A teszteket videokamerával rögzítették, és a későbbiekben ezen felvételek alapján, továbbá fizikai és elméleti tesztek eredményes teljesítése után lehet bekerülni az akadémiára. Az akadémia célja fejleszteni, felkészíteni minket az országos keretre. 

Milyen volt az első akadémiai hétvége?

Nagy izgalmakkal vártam, mert még nem volt szerencsém részt venni rajta korábban, így nem tudtam, mire is számítsak. Végül azt kaptam, amit vártam és amit a korábbi akadémisták is meséltek. Három nap kemény szakmázás, rengeteg hasznos tanács, jó hangulatú profi előadások és természetesen az esti kötetlen szakmai megbeszélések és sztorik sem maradtak el.

Mi volt a program/menetrend?


A péntek reggeli érkezést követően mérlegeléssel és sportorvosi ellenőrzéssel kezdtünk, majd a vecsési sportpályán egy practical session keretében mi, asszisztensek három különböző gyakorlatot hajtottunk végre, amiket természetesen itt is kamerával rögzítettek, akárcsak a felvételi nap során. Először egy rapid lesteszt gyakorlatot csináltunk, mely során a feladat végrehajtását követően azonnal el kellett mondanunk, hogy mit láttunk az elrúgás pillanatában, hol helyezkedett el a támadó és a védő játékos, majd vissza is néztük a felvételt, hogy az, amit láttunk és ami a passz pillanatában a két játékos pozíciója, az mennyire is egyezik meg. Ezt követően volt egy leshatár felvétel teszt, majd lesteszt, ahol mindenkinek 15 szituációt kellett elbírálnia és végezetül egy mozgáskoordinációs teszt.
Az ebédszünet után következett Hanacsek Attila Elnök Úr megnyitója, majd egy előadást hallgathattunk meg az edzéstervekkel és étkezési tanácsokkal kapcsolatban. A délután hátralevő részében az instruktorok által a délelőtti gyakorlati foglalkozásokból kivágott videók elemzését végeztük el, először az én csoportom a lestesztes videókat értékelte ki egy Google kérdőív segítségével. A napot pedig a mozgáskoordinációs teszt videójának elemzésével zártuk, ahol mindenkinek saját magát kellett szintén egy Google kérdőív segítségével értékelnie az instruktorokkal közösen, akik felhívták a fejlesztendő területekre a figyelmünket.
A szombati napon délelőtt elméleti és videós tesztet töltöttünk, majd Solymosi Pétertől hallgathattunk meg egy remek előadást az együttműködésről. Az ebédszünet előtt három csoportra lettünk osztva és a délutáni MTK-Mezőkövesd mérkőzéssel kapcsolatban, melyet a helyszínen tekintettünk meg, minden csoport különböző feladatokat kapott. Annak a csoportnak a feladata, amelyikbe én kerültem, a mérkőzés során olyan szituációkat kellett feljegyezni, majd a vasárnapi nap felvételekkel bemutatni, ahol megjelenik a testi épség védelem; kéz-, karhasználat; prevenció; szóbeli feddések; proaktív elemek; reklamálás; késleltetés és a tartalék játékvezető. A mérkőzés sajnos nem hozott túl sok szituációt és nagy izgalmakat, de azért jegyzeteltünk szorgalmasan. A mérkőzést követően még meghallgathattunk egy előadást a testi épség védelméről, majd a vacsora után következhetett a klipek összeállítása a másnapi előadáshoz.
Vasárnap a három csoport előadása következett, a csoportomban én a játékosok testi épségének védelméről mutattam be egy videót. Sajnos a mérkőzésen lévő kevés szituáció miatt elég nagy volt az átfedés bizonyos estekben az egyes csoportok között, de mindenki jól teljesítette a feladatát. Az ebéd után következett a zárás, ahol Vavika Feri bácsi értékelte a három napot, megtudhattuk, hogyan sikerült az elméleti tesztünk és megkaptuk a házi feladatokat az elkövetkezendő időszakra.

Mik a tapasztalataid így utólag a hétvégéről?

Nagyon jó volt látni a gyakorlati feladatokat visszanézve, hogy melyek azok a kritikus területek, melyekre rá kell fókuszálnom és mindent megtenni annak érdekében, hogy ezen hibáimat kijavítsam. Az előadásokból igyekszem minél több mindent beépíteni, és alig várom a következő alkalmat, hogy még többet tudjak meg erről a szép szakmáról.

Megünnepelted-e a felvételt?

Természetesen, mikor megtudtam, hogy sikerült, párommal koccintottunk egyet, egy finom fehér száraz borral.  

Barni, Szabi, köszönjük szépen e tartalmas interjút, sok sikert kívánunk a működésetekhez.