A labdarúgás játékszabályainak változásai 2019/20

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB 2019. március 2-i, a skóciai Aberdeenben megrendezett közgyűlése számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el, melyek június 1-től kerülnek bevezetésre.

3. szabály – a lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret, kivéve ha a játékvezető engedélyezi, hogy a felezővonalnál tegye ezt meg gyorsan/azonnal.

5. szabály – a játékvezető sárga lapot (SL) vagy piros lapot (PL) mutathat fel a sportszerűtlenségben vétkes csapatvezetőnek – A labdarúgás játékszabályai felsorolják a fő SL/PL szabálytalanságokat; amennyiben a vétkes nem azonosítható, a technikai zónában jelen lévő rangidős edző kapja a SL/PL-t.

13. és 16. szabály – a védő csapat javára, a saját büntetőterületükön belül megítélt szabadrúgás és kirúgás esetén a labda akkor kerül játékba, amikor elrúgják és elmozdul; kikerült a követelmény, miszerint a labdának el kell hagynia a büntetőterületet, mielőtt bármelyik játékos megérintheti.

8. szabály – Az új labdaejtési eljárás ’vita nélküli’ – a labdát egy játékosnak ejtik le, és minden más játékosnak legalább 4m távolságban kell elhelyezkednie. A játék ezután ’normál módon’ folytatódik, azaz a labdát nem adják vissza az ellenfélnek. Amennyiben a játékot úgy állították meg, hogy a labda vagy az utolsó labdaérintés a büntetőterületen belül volt, akkor a labdát a védekező csapat kapusa számára kell leejteni. Minden más esetben a labdát az azt utoljára érintő csapat egyik játékosa számára kell leejteni azon a helyen, ahol az utolsó labdaérintés történt.

12. szabály – A ‘szándékos’ kezezés szabálytalanság marad, a játékszabályok mostantól egyértelműbbek annak tekintetében, hogy történt-e szabálytalanság, amikor a labda ‘véletlenül’ érintette a kezet/kart. Következésképp, a játékos büntetendő, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

 • keze/karja a váll magassága felett van (kivéve ha szándékosan játssza meg a labdát), mivel a játékos ‘kockázatot vállal’ azáltal, hogy kezét/karját ebben az általában ‘nem természetesnek’ tekintett helyzetben tartja
 • a játékos teste természetellenes módon lesz nagyobb, ezáltal sportszerűtlen módon képez nagyobb akadályt azáltal, hogy keze/karja távol kerül a testétől
 • kézzel/karral szerez gólt (akár véletlenül is)
 • a keze/karja segítségével kerül birtokába/irányítása alá a labda (akár véletlenül is) és gólt szerez vagy gólszerzési lehetőséget teremt

Azonban a fenti esetek kivételével a játékost általában nem kell büntetni, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

 • a labda a saját vagy egy közelben lévő játékos (bármelyik csapatból) testéről pattant le, mivel majdnem lehetetlen kivédeni a labdával történő kontaktust
 • a játékos elesik és keze/karja a teste és a talaj közt helyezkedik el támaszként

Egyéb szabályváltozások:

 • Amennyiben egy csapat büntetőrúgást végző játékosa megsérül és kezelésben részesül, a játéktéren maradhat, hogy elvégezhesse a büntetőrúgást (5. szabály)
 • A pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást (8. szabály)
 • Amennyiben SL/PL-lel büntetendő szabálytalanság történik, és a nem vétkes csapat gyors szabadrúgást végez el, ami gólszerzési lehetőséghez vezet, a játékvezető elhalaszthatja az SL/PL felmutatását a következő játékmegszakításig (12. szabály)
 • Amennyiben a védekező csapat három vagy annál több játékosból álló ‘sorfalat’ állít, akkor a támadó csapat játékosainak legalább 1m-re kell lenniük a ‘sorfaltól’ – közvetett szabadrúgást kell ítélni, amennyiben beavatkoznak (13. szabály)
 • Büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie (14. szabály)

Forrás: szovetseg.mlsz.hu