Elkezdődött a 2021-22-es szezon Csongrád-Csanádban is.

Az egész világ, így Magyarország, a régiók, a megyék és – sajnálatos módon – az emberek is megszenvedték a mögöttünk hagyott – pandémiás – időszakot. Igaz ez a civil életre, valamint a labdarúgópályák környékére egyaránt. Az élet azonban nem állhat meg, így – ha nem is könnyedén, de – a magyarországi futballélet is kezd magához térni. Nézzük meg, megyénk hogyan készült az új szezonra!

A frissítő kurzus szervezése nem volt egyszerű feladat, ugyanis az Elnökségnek fejtörést okozott, hogy miként, milyen formában tartsa meg a megye felkészítő napjait, valamint a fizikai felmérőt. Ennek oka az volt, hogy bár Kalmár Lászlóék nagyon szerették volna, hogy a játékvezetőket hosszú idő után újra személyesen köszönthessék, azonban még a nyakunkon volt a covid utószele. A fő kérdés az volt, hogy legyen-e edzőtábor vagy sem.  A megyei JB vezetése egyeztetett más megyékkel, valamint az MLSZ JB vezetésével is, azonban hivatalos állásfoglalás hiányában a megyéknek maguknak kellett meghozniuk a döntést. Kalmár Lászlót idézve: „inkább az eszemre hallgatok, mint a szívemre”. Ennek értelmében a füzesgyarmati edzőtábor elmaradt, az elnökség fájó, de felelős döntést hozott.

Alternatív megoldást kellett találni, így az a döntés született, hogy – ha nem is edzőtábor keretein belül, de – személyesen lesz megtartva a továbbképzés két különböző napon. Mindezt megelőzte július 30-án a fizikai felmérő, ahol szigorú szabályok, valamint a játékvezetők egészségének megőrzése mellett zajlott a tesztelés. 36 oC várta játékvezetőinket, azaz nem túl ideális időjárás körülmények mellett kellett számot adniuk a sporiknak a fizikai felkészültségükről. A gyors EKG elvégzése után kezdődött a teszt, amit a jelenlévők nagy százaléka sikeresen abszolvált. A fizikai tesztet – a korábbi évek szokásainak megfelelően – Dr. Kékes Szabó Judit (korábbi NB I-es labdarúgó) mentőtiszt felügyelte.

Ezen a napon került sor az új egyenmelegítők, shortok, valamint a pólók kiosztására is. Az elnökség korábban már biztosított a játékvezetők számára egy-egy fekete és kék, feliratozott, galléros pólót, ezek mellett most már egy fehér színű is a játékvezetők rendelkezésére áll.

A fizikai felmérő másnapján a megye I-es, megye II-es, az asszisztensi, valamint az ellenőri keret tagjai vettek részt a továbbképzésen, ügyelve a biztonságos távolságtartásra. Jó volt ránézni a játékvezetőkre, akik az előző napon kézhez kapott, megyei és MLSZ logóval ellátott rövidnadrágban, valamint egységes, feliratozott, kék színű pólóban jelentek meg.

A program Kalmár László megyei JB elnök megnyitójával kezdődött, aki beszélt az elmúlt időszak nehézségeiről, és köszönetét fejezte ki, hogy ebben a szokatlan, példátlan helyzetben is helyt álltak a kollégáik, játékvezetőik. Mint ismeretes, számos szabályváltozást eszközölt az IFAB, ennek elsajátításában Borbás Bottyán /Bobo/ megyei instuktor volt a jv-k segítségére. Az egész napos foglalkozás jó hangulatban telt, számtalan szakmai programmal. A videós elemzés kiscsoportokban zajlott, majd a „csapatkapitányok” ismertették a csapatuk közös döntését, az UEFA állásfoglalásait pedig Szekeres Károly alelnök ismertette. A program felénél egy – helyben felszolgált – ebéd várta a játékvezetőket, aminek jóízű elfogyasztása után következett az elméleti felmérő és a videós teszt, amit ezen a napon mindenki sikeresen teljesített.

Következő napon a program hasonló volt, annyi különbséggel, hogy itt a megye III-as játékvezetők számára volt megtartva a foglalkozás.

A megye országos játékvezetői (Borbás Bottyán, Dobai János, Kakuk Szabolcs, Bereczki Bence) július közepén vettek részt az NB III-as edzőtáborban, ahol kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva valamennyien sikeresen teljesítették az feléjük támasztott elvárásokat.

Mindeközben a megyei bajnokságok már elindultak, visszatértek a nézők és ezáltal visszatért az élet is a futballpályák környékére. Maradjon is így! Mindenkinek sportsikerekben gazdag szezont kívánunk!