Folytatódik a szezon – megkezdték a felkészülést a Csongrád megyei játékvezetők

Február 15-én kezdetét vette a 2019/20-as idény tavaszi szezonjára való felkészülés a Csongrád megyei sporik számára. A szokásoknak megfelelően mind fizikai, mind szabályismereti tudásukról számot kellett adniuk az egész napos program során.

Szombat reggel fél 8 körül már gyülekeztek a felek a hódmezővásárhelyi stadion környékén, ahol a fizikai teszt került lebonyolításra. A felmérő két részből állt; egy 40 méteres sprintből, melyet hatszor kellett teljesíteni, illetve egy úgynevezett intervall futásból.

8 órakor a Talent szintet teljesítők megkezdték a bemelegítést, majd ezt követően elindult a felmérés. Utánuk következtek 2 csoportban a Megye I-es, majd a Megye II-es és a Megye III-as szintet teljesítők. A teszt lebonyolításában az Elnökség segítségére voltak a megyei játékvezető ellenőrök, valamint az országos keret tagjai. Az esemény a programnak megfelelően zajlott, fél 12 környékére az összes csoport teljesítette a felmérőket.

A január 14-én kezdődött játékvezetői tanfolyam résztvevői is lehetőséget kaptak arra, hogy most teljesítsék a fizikai tesztet, általános közmegelégedésre nagyon szép teljesítményt nyújtottak.

A nap folyamán végig a társasággal tartott az MLSZ delegáltja, Varga Sándor, aki ellenőrizte és felügyelte, hogy minden megfelelően zajlik-e mind a fizikai, mind az elméleti rész során.

Déli 12 órakor találkoztak ismét a játékvezetők a hódmezővásárhelyi Hordó Étteremben, ahol lehetett pótolni az elvesztett kalóriákat. Egy kiadós ebéd mellett kötetlenül beszélgettek egymással a kollégák, és már készültek fejben a délutáni megmérettetésre. Az ebéd elfogyasztását követően az úticél a Cseresnyés Kollégium előadóterme volt, ahol a nap hátralevő részét töltötték a megyei sporttársak.

Elsőként Kalmár László, megyei JB elnök köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a nap hátralevő részének programját. Külön köszöntötte Varga Sándort, aki közel 300 mérkőzést vezetett az első osztályban, és akivel kapcsolatban egy személyes emléket is megosztott, azt mondta, egy örök emlék marad számára. Elnök Úr Egy Stadler-Ferencváros mérkőzést elevenített fel, melyet Varga Sándor vezetett. A Ferencváros ekkor már bajnok volt, és a derbi vége előtt pár perccel a vendég tábor ellepte az oldalvonalat, majd egy sípszót hallván beözönlöttek a pályára. Ezzel csak egy probléma volt, a mérkőzés még nem ért véget. „Sanyi bácsi” rendet tett, és igaz, hogy ekkor már a Ferencváros is Stadler mezben folytatta a mérkőzést (a szurkolók az eredeti trikót megszerezték ereklyének), de végül sikerült lejátszani a hátralevő pár percet. A történet nagy derűséget okozott a teremben. 

A JB elnök említést tett a jövőbeni tervekről és a kialakított keretekről is. Kiemelte, hogy nagy összefogásra lesz szükség az ide évben, ugyanis jövőre Csongrád (addigra Csongrád-Csanád) megye fogja rendezni a XVI. Sípmester Fesztivált. Egy ekkora eseményt nem kis felelősség megrendezni és lebonyolítani, így minden kolléga segítségére szükség lesz – mondta.

Az esemény egy előadással folytatódott, melyet Veizer Roland, korábbi NB I-es, jelenleg NB II-es játékvezető tartott a jelenlévőknek. Debrecenből utazott Hódmezővásárhelyre, hogy átadja gondolatait, tapasztalatait. A téma „a szabálytalanságok, sportszerűtlen viselkedés és játékosok védelme” volt. Hosszasan fejtegette az összefüggéseket, majd videókkal szemléltette azokat. Biztosan leszögezhetjük, hasznos tanácsokkal lettek gazdagabbak azok, akik meghallgatták a prezentációt.

Egy kisebb szünetet követően következett az elméleti teszt, mely – szokás szerint – 25 kérdésből állt. A teremeben nagy lett csend, érezhető volt, hogy mindenki nagyon koncentrál. Volt, aki 15-20 perc után már be is adta a feladatlapot, volt, akinek ennél több időre volt szükség, azonban mindenki időben befejezte a felmérőt, majd újabb szünet következett. Nem volt azonban megállás, ugyanis a szusszanás után egy videós tesztet kellett kitölteniük a játékvezetőknek, a lebonyolításban Borbás Bottyán segédkezett. 25 jelenetet láthattak a sporik a kivetítőn, ezekről kellett véleményt formálniuk egy feladatlap segítségével. Ezt követően a tesztek a kiértékelése következett, majd kialakult egy kérdezz-felelek; az Elnökség tagjai készségesen álltak a feladathoz. A hosszú, fáradalmas nap után nem maradt más hátra, mint Kalmár László záróbeszéde, aki sérülésmentes szezont és minden jót kívánt játékvezetőknek.